Mest omtalad i litteratur-Sverige denna höst är inte nobelpristagaren Patrick Modiano. Det är istället Daniel Suhonen, vänstersosse från Västertorp i södra Stockholm.
Västertorp är en mysig, men något anonym, 50-talsförort inom postnummerområdet Hägersten i sydvästra Stockholm. Där finns två matbutiker, ett apotek, en simhall, ett konditori och en eritreansk gudstjänstlokal. Det var där som Daniel Suhonen växte upp, och det var också där som Håkan Juholts ”kulbo” bodde, och antagligen fortfarande bor.
Den geografiska kopplingen är troligen inte avgörande, men Suhonen har tagit på sig att ärerädda Håkan Juholt, den småländske journalisten som fick avgå som ledare för Socialdemokraterna efter blott några månader. Det är lätt att glömma nu, men tonläget i den politiska debatten var om möjligt ännu högre vid tiden kring Juholts avgång än vad det varit efter riksdagsvalet.
Suhonen sparar inte på de stora orden när han beskriver de interna konflikterna i Socialdemokratiska arbetarpartiet. Enligt honom rör det sig om vår tids mord på Caesar.
Mordet på Caesar är temat för en av William Shakespeares pjäser, men när Per Svensson recenserar boken i Aftonbladet är de litterära associationerna av annat slag: Bibeln och Astrid Lindgren. Den gemensamma nämnaren är skildringen av ställföreträdande fäder: Jesus, Paradis-Oskar och Håkan Juholt (Suhonens far avled 2008).
Det är med andra ord inte en bok som inte bara är intressant för den politiskt intresserade, även betraktad helt och hållet som litteratur har den mycket att ge.